Foredrag om folkekunst i Norge
Balsfjord historielag har vært så heldig å få tidligere sølvsmed Gisbert Dunker til å holde foredrag hos oss. Dunker har hovedfag i folkekunst, og har vært befattet i nesten 40 år med denne kunstformen.
I foredraget vil Dunker fortelle hva folkekunst er, og hva den vært. Vi vil få en kort oversikt over landets mørkeste tid, fra 1350 til folkekunstperiodens høydepunkt i det 17. og 18. århundre.
Altså fra svartedøden og frem til det industrielle gjennombrudd.
Folkekunsten har vært styrt av folket, ikke eliten, og har dermed fått utvikle seg under andre spilleregler enn elitekunsten. Den har gitt oss identitet og tilhørighet, fellesskap og et konkret bilde av levd liv. Eksempler på folkekunst er rosemaling og trearbeider, folkedrakter og bunader, smykker og møbler. Foredraget vil gi oss eksempler på hvordan lokale handverkere ble påvirket av strømninger innenfor den aktuelle kunsten.
– Folkekunsten har etterlatt seg noe av det mest særnorske vi har, og kan vise oss hvilket tempo ting utviklet seg i før i tiden. I dag endrer alt seg mye raskere, noe jeg tror ikke alltid blir forstått like lett, sier Gisbert Dunker, som ønsker alle velkommen til foredrag etterfulgt av en god samtale.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar