mandag 29. juli 2024

Busstur til Kåfjord

Vi inviterer herved medlemmer og ikke-medlemmer til busstur 13. august 2024, se under for info og påmelding:



Vi kjører fra Storsteinnes (Samvirkeplassen) kl. 0900 13. august og ankommer Senter for Nordlige folk i Kåfjordalen. Der får vi servert lunsj, så går turen videre til Birtavarre og opp dalen til Holmenes gård, som er vernet og består av gamle bygninger slik de var på tidlig 1900-tall. Kåfjord var den sørligste kommunen som ble brent av tyskerne i 1945. Holmenes gård ble spart, og er i dag veldig godt vedlikeholdt og verd et besøk. Turen går videre opp dalen, og vi håper å komme helt til Ankerlia friluftsmuseum. Så kjører vi tilbake til Senter for Nordlige folk for kaffe. Da blir det omvisning på senteret, som huser mye kultur om Kåfjord, også sjøsamisk kultur.

På Senter for Nordlige folk blir vi møtt av Svein Leiros som er turens guide. Svein er Kåfjording, han kjenner sin kommune godt og har stor fortellerglede.

Billettpris for medlemmer er kr. 300, for ikke-medlemmer kr. 400. Om noen tegner medlemskap før turen gjelder medlemspris kr 300.



Påmelding til Oddvar Skogli telefon 48050459 eller til andre i styret. Påmeldingsfrist er 7. august

søndag 7. juli 2024

Bygdedag på Slettastua 2024

Herved inviteres dalinger og andre interesserte, til ei samlingsstund på Slettastua i Tamokdalen, 20. juli 2024.



Dette vil være et arrangement hvor vi tar et tilbakeblikk på flyfoto av gårder fra rundt 60/70 tallet. Samt litt mimring om livet i dalen for omkring 50 år siden.

Vi begynner kl. 11.00 med en kort redegjørelse om Slettastuas historie. Før det blir en omvisning på stua hvor Evald vil svare på spørsmål.
Ca 11.30 begynner billedfremvisningen. Regner med flere kan fortelle mer om bildene som blir vist. Vi oppsummerer og beregner avslutning ca kl 12.30 på denne sekvensen. Før vi går over til mat og prat. Og runder så av med et lite musikalsk innslag, og av mimresorten.

Nb. Det vil ikke være matservering. Så du må selv ta med noe å bite i, samt drikke. Vi vil fyre opp bål, så om noen vil grille vil det være mulighet til det. Blir det litt vått, vil vi henge opp en presenning som "paraply" over uteplassen med bålet. Toalettmuligheter er utedo.

Ønsker noen og se nærmere på ting i stua etter programslutt,vil det og være muligheter til det.

Så til det kulturrelle innslaget. Tamokdalen har,og har hatt sine spellemenn. På trekkspillet kunne Justin Olsrud håndtere sitt belgspill. Og Hjalmar Bjørklunds var og habil på det instrumentet. Han har også komponert, Tamokdalens/Ørettdalens "hymne", Storskogens melodi, hvor Justin har skrevet tekst til. (Hjalmar er nok likevel mest kjent for sine evner som tekniske begavet, og som en selvlært tusenkunstner på så mange områder. Ikke få historier går om hva han fikk til og forsto seg på, bl.a for å få liv i små urverk,til maskiner av ymse størrelser. Elektrisk lys i stua hadde han ordnet seg med allerede på 30. tallet. 30 år før andre i dalen.) Edvard Høyset har også trallet en slått. Fingerpolka fra Tamokdalen, som han er blitt kreditert for å ha videreformidlet. Og som flere musikere har spilt inn sin versjon av.

Men håpet er, at vi og kan lytte til innspillinger fra Justins store og varierte repertoar. Justins sønn Aadne har lovd å prøve å hjelpe oss med det.

Parkeringsmulighetene er begrenset nedenfor stua. Og kun for de som er bevegelseshemmet. Andre må parkere bilen på den store parkeringsplassen på Olsrud.

Vel møtt til dere som vil bli med oss på dalatreffen den 20. juli.

Vi, "De tre bukkene Bruse", er Tormod, Lloyd og Bjørnar, samt Balsfjord og Malangen historielag, og vi står bak invitasjonen med håp om et fornyet liv i Slettadagen etter flere års pause.