mandag 9. april 2018

Tause kvinner - ukjente historier


Tause kvinner - ukjente historier.
Midt-Troms museum avd. Fjordmuseet hadde utstillinga "Tause kvinner - ukjente historier" sist høst. Ei av disse kvinnene var Marie Ulriksen, som ble arrestert og satt i fangeleir angivelig for å ha oppbevart informasjon om det tyske slagskipet "Tirpitz".

Marie ble senere gift Strand, og virket som lærer i Balsfjord i mange år. 
Nå har Balsfjord historielag vært så heldig å få hennes datter, Sidsel Marie Kajander, oppvokst på Storsteinnes, til å fortelle den sterke historia om sin mor. 

Marie Strand var lærer i Sørkjosen og på Storsteinnes skole fra 1960 til hun ble uførepensjonert og fikk krigspensjon 1974. Hun bodde på Storsteinnes Sykehjem fra 1983, og døde 70 år gammel i 1990.
Hennes vonde krigsopplevelser er nært knyttet til spionasje på den tyske flåten i nord og slagskipet Tirpitz. Marie het Ulriksen da hun gikk på lærerskolen i Tromsø og ble involvert i motstandsarbeidet under krigen, noe som førte til arrestasjon og fangenskap på Krøkebærsletta, Falstad og Grini.

Det er antakelig få i vårt område som kjenner Maries historie i dag, for det ble ikke snakket om de vanskelige opplevelsene hun hadde under krigen. Maries datter Sidsel åpnet utstillinga på museet i fjor, og fortalte om sin mors liv og opplevelser under krigen.

Nå kommer hun til Mynten og vil dele sin mors sterke historie med oss.
Kajander har med seg originale dokumenter og et utvalg bøker som omhandler emnet.

Velkommen til et sjeldent innblikk i krigshistorien!


Torsdag 12. april kl. 1800, på "Mynten", nedre Storsteinnes.
Gratis inngang. 
Velkommen!




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar