fredag 17. desember 2021

Tidligere årbøker digitalt tilgjengelige

En gladnyhet for lokalhistorie-nerder, slektsforskere og alle som liker årboka: Nå har Nasjonalbiblioteket etter avtale med oss, åpnet for lesning av Årbok Malangen og Balsfjord på nett.

HER ER NETTADRESSEN: https://www.nb.no/search?mediatype=tidsskrift&sort=dateasc&subject=%22Malangen%22

Eller du kan gå inn på www.nb.no og søke på "årbok malangen og balsfjord"

Det er ikke alle årgangene som er ferdig digitalisert ennå, men arbeidet vil bli gjort suksessivt fremover, er beskjeden fra Nasjonalbiblioteket. Det er de som foretar digitaliseringen, og det koster ikke noe verken for oss eller deg som leser.



Historielaget anser tidligere årganger av Årboka som en stor ressurs både for faglig interesserte og for alle oss som vil lese om temaer for tidligere tider. At den nå åpnes digitalt, gjør at vi kan nå ut til også yngre generasjoner som er vant til å orientere seg på nett. Nå kan man søke på ett eller flere ord, for eksempel slekts- og gårdsnavn, tematikk eller årstall, og få frem alle artiklene om akkurat det en søker på. For de som er ute etter konkret stoff, går det nå mye raskere å finne frem i stedet for å bla gjennom tidligere årganger.

Hittil er 31 årganger gjort tilgjengelig, og i løpet av de neste månedene skal resten også komme. Det vil si, frem til og med årgang 2017. De fire siste årgangene vil ikke bli åpnet, men er selvsagt tilgjengelig for kjøp.

Historielaget har også fortsatt til salgs de fleste av de tidligere årgangene på papir, og det er bare å ta kontakt om du vil ha originalbøkene i tillegg til det som ligger på nett. Her finner du oversikten over hva vi har i våre samlinger:

Årboka tidligere årganger

I retningslinjene for digital bruk heter det: Du kan dele, kopiere, distribuere og spre dette verket så lenge du krediterer opphavspersonen korrekt og ikke bruker verket kommersielt. Dersom du remixer, bearbeider eller bygger på verket, kan du ikke distribuere det endrede materialet.

Da gjenstår bare å si: God lesning, og god jul!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar