onsdag 28. november 2018

Årbok Malangen og Balsfjord 2018

Som mange kanskje har fått med seg, er årboka for 2018 nå i salg. Lag og foreninger har reist rundt i fjordene og bygdene og forhåndssolgt, men nå er bøkene også i butikkene. I Balsfjord er de å finne i de fleste matbutikker, samt hos B. Nilsen og Café InkluSiv på Storsteinnes. Du kan også bestille årboka i posten ved å kontakte redaktør på lill.elv@online.no

Vi er stolte over årets årbok, og kan med hånden på hjertet si at her er det mange gode artikler.



tirsdag 25. september 2018

Folkekunst i Norge - foredrag 3. oktober


I samarbeid med Balsfjord folkebibliotek inviterer vi til et meget interessant foredrag i biblioteket, med tidligere sølvsmed Gisbert Dunker. 
Tid: Onsdag 3. oktober kl. .1700.

Dunker har hovedfag i folkekunst, og har befattet seg i over 40 år med denne særegne kunstformen. I foredraget blir vi kjent med folkekunstens sentrale uttrykksformer. Vi vil også se på den dramatiske bakgrunnen fram til folkekunstperiodens høydepunkt i Norge, i det 17. og 18. århundre.

Folkekunsten har nok utviklet seg i takt med elitekunsten, men funnet sine egne uttrykksmåter, -former og -veier. Lokale håndverkere og kunstnere har etterlatt seg spor som preger vår oppfatning av identitet, og påvirker vårt fellesskap den dag i dag. 
La oss tenke på folkedrakter og bunader, rosemaling og smykker, møbler og trearbeider og mer. «Folkekunsten» har etterlatt seg noe av det mest særnorske vi har. 

Vi ønsker alle velkommen til foredrag etterfulgt av god samtale. 
Arrangementet er gratis og har lett servering.


(Arrangementfoto av Gisbert Dunker)

torsdag 13. september 2018

Balsfjords kvenske kulturhistorie på Fjordmuseet

Kulturminnedagen 2018 har det nasjonale temaet "Typisk norsk - ikke bare norsk?" I den anledning vil Midt-Troms museum og Balsfjord historielag invitere til interessant foredrag, filmvisning og "slektsnakk" på Fjordmuseet, søndag 16. september 2018 fra kl. 12-16.

Litt om programmet:
1200: Visning av filmen "Sisu - din indre styrke" fra kvenkultursenteret på Halti. 

1300: Besøk fra Bente Nordhagen, Troms fylkeskommune. Bente har arbeidet med registrering av kvenske kulturminner i Troms, samt sin egen kvensk slektshistorie. Hun har tenkt å fortelle hvilke kilder hun har brukt og hvor det er lurt å starte når du skal forske på egen kvensk slekt. Hvordan finne kildene og vise dem. Litt om hva hun har funnet. Så skal hun si litt om hva hun vet om kvenske slekter i Balsfjord ut fra hun har gjort i fylkeskommune. Og gjerne få de frammøtte til å fortelle.

Vi får også besøk av Laila Lanes, som sitter i styret i Slekt og Data Nord. Laila holder på med et prosjekt fra Lyngen der hun har kartlagt mange slekter. Hennes prosjekt viser så bra at vi ikke kan stole blindt på kildene, men trenger flere bekreftelser for å være sikker.

Det blir kaffe og "noko attåt". Inngang 50,-. Velkommen!





torsdag 6. september 2018

Vellykket busstur

Bussturen i regi av historielaget 18. august 2018 ble svært innholdsrik for de om lag 30 deltagerne. 

Turen startet fra Storsteinnes, og første stopp var Kramvigbrygga i Sørreisa. Her fikk vi innblikk i arbeidet med å restaurere og bevare brygga, fortalt av leder i Sørreisa historielag Dag Martinsen. 

Så gikk turen videre til Dyrøy, hvor vi fikk behørig og grundig guiding av Berit Nikolaisen, leder i Dyrøy historielag. Vi besøkte Dyrøy kirke, gården Litje Vinje, kommunens første kommunehus, Kastnes, Nordavindshagen og mye mer. Og gjennom det hele gikk en rød tråd, nemlig Arvid Hanssens forfatterskap, historie og sanger. 

Vi takker alle som ble med, og ikke minst de to historielagene som tok så godt imot oss.

Lydhøre tur-deltagere fra Balsfjord. Foto: O.K. Skogli


I Dyrøy kirke, anno 1880. Foto: O.K. Skogli

Styret 2022


Styret for Balsfjord historielag 2022
:

Oddvar K. Skogli, leder. Epost: odskogli@online.no Mobil: 48050459

Ingebjørg Hage, nestleder. Epost: ingebjorg.hage@uit.no

Bjørnar Sørensen, sekretær. Epost: bjhsso@hotmail.com

Jan Egil Jakobsen, kasserer. Epost: janegj@online.no

Birger Føre, styremedlem. Epost: birger-f@online.no



Årbokkomiteen 2022:

Lill-Karin Elvestad, Kirkevik, redaktør
Anne O. Bjørkli, Josefvatn
Else Gåre, Markenes
Øistein Hanssen, Nordkjosbotn
Jan Einar Johnsen, Laksvatn

mandag 16. juli 2018

Busstur til Dyrøy - åpen for alle

Lørdag 18. august arrangerer Balsfjord historielag busstur til Dyrøy. Sjåfør er Harald Kongsli, og det blir avgang fra Storsteinnes, ved Coop Extra, kl. 10:00.

Vi jobber med å få egen guide om bord fra Andselv, slik at vi kan høre historie også fra Sørreisa-området mens vi kjører.
På Dyrøy blir vi tatt imot av det lokale historielaget, som er klare til å gi oss et dypdykk i 
Dyrøys rikholdige historie. Det blir besøk på Arvid Hanssen-senteret og i Nordavindshagen, og tilbud om å få kjøpe middag.

Turen er åpen både for medlemmer og ikke-medlemmer. Det er begrenset med plass, så om du ønsker å være med ta gjerne rask kontakt.

Egenandel er satt til 150,- per person. Middag og annen mat underveis betales av den enkelte.

PÅMELDINGSFRIST 13. AUGUST.

Kontakt leder Oddvar Skogli på mobil 48050459 for påmelding.


onsdag 6. juni 2018

Medlemsmøte - åpent for alle

Nysgjerrig på hva Balsfjord historielag jobber med? Lyst til å se inne på "Mynten"? 
Vi har medlemsmøte torsdag 7. juni, kl. 1200. 
Åpent for alle, både medlemmer og andre. Servering av varm mat m.m.
Velkommen!


onsdag 2. mai 2018

M/K "Terje" feires

Onsdag 2. mai fra kl. 1800 markeres det at båten "Terje" endelig har fått tak.

Arrangementet holdes av Midt-Troms museum i samarbeid med historielaget.
Markeringa finner sted ved Fjordmuseet, Storsteinnes. 

Her vil først Oddvar Skogli fortelle båtens historie, før Fjordmuseet orienterer om arbeidet videre både med båten og med en kommende ishavsutstilling på museet.

Det blir også kaffe, grilling og musikalsk underholdning.


Foto: Lill-Karin Elvestad



mandag 9. april 2018

Tause kvinner - ukjente historier


Tause kvinner - ukjente historier.
Midt-Troms museum avd. Fjordmuseet hadde utstillinga "Tause kvinner - ukjente historier" sist høst. Ei av disse kvinnene var Marie Ulriksen, som ble arrestert og satt i fangeleir angivelig for å ha oppbevart informasjon om det tyske slagskipet "Tirpitz".

Marie ble senere gift Strand, og virket som lærer i Balsfjord i mange år. 
Nå har Balsfjord historielag vært så heldig å få hennes datter, Sidsel Marie Kajander, oppvokst på Storsteinnes, til å fortelle den sterke historia om sin mor. 

Marie Strand var lærer i Sørkjosen og på Storsteinnes skole fra 1960 til hun ble uførepensjonert og fikk krigspensjon 1974. Hun bodde på Storsteinnes Sykehjem fra 1983, og døde 70 år gammel i 1990.
Hennes vonde krigsopplevelser er nært knyttet til spionasje på den tyske flåten i nord og slagskipet Tirpitz. Marie het Ulriksen da hun gikk på lærerskolen i Tromsø og ble involvert i motstandsarbeidet under krigen, noe som førte til arrestasjon og fangenskap på Krøkebærsletta, Falstad og Grini.

Det er antakelig få i vårt område som kjenner Maries historie i dag, for det ble ikke snakket om de vanskelige opplevelsene hun hadde under krigen. Maries datter Sidsel åpnet utstillinga på museet i fjor, og fortalte om sin mors liv og opplevelser under krigen.

Nå kommer hun til Mynten og vil dele sin mors sterke historie med oss.
Kajander har med seg originale dokumenter og et utvalg bøker som omhandler emnet.

Velkommen til et sjeldent innblikk i krigshistorien!


Torsdag 12. april kl. 1800, på "Mynten", nedre Storsteinnes.
Gratis inngang. 
Velkommen!




fredag 23. mars 2018

Foredrag om folkekunst

5. april kl. 18, på Mynten. Gratis inngang. 

Foredrag om folkekunst i Norge
Balsfjord historielag har vært så heldig å få tidligere sølvsmed Gisbert Dunker til å holde foredrag hos oss. Dunker har hovedfag i folkekunst, og har vært befattet i nesten 40 år med denne kunstformen.
I foredraget vil Dunker fortelle hva folkekunst er, og hva den vært. Vi vil få en kort oversikt over landets mørkeste tid, fra 1350 til folkekunstperiodens høydepunkt i det 17. og 18. århundre.
Altså fra svartedøden og frem til det industrielle gjennombrudd.

Folkekunsten har vært styrt av folket, ikke eliten, og har dermed fått utvikle seg under andre spilleregler enn elitekunsten. Den har gitt oss identitet og tilhørighet, fellesskap og et konkret bilde av levd liv. Eksempler på folkekunst er rosemaling og trearbeider, folkedrakter og bunader, smykker og møbler. Foredraget vil gi oss eksempler på hvordan lokale handverkere ble påvirket av strømninger innenfor den aktuelle kunsten. 
– Folkekunsten har etterlatt seg noe av det mest særnorske vi har, og kan vise oss hvilket tempo ting utviklet seg i før i tiden. I dag endrer alt seg mye raskere, noe jeg tror ikke alltid blir forstått like lett, sier Gisbert Dunker, som ønsker alle velkommen til foredrag etterfulgt av en god samtale.



mandag 5. mars 2018

Foredrag om godseier Moursund

Søndag 11. mars 2018 klokka 1700 holdes et spennende, lokalhistorisk foredrag på Elvestua i Malangen. Arrangør er Helselaget Liv, og foredragsholder er Reidar Vollstad fra Tromsø.

Slekten Moursund eide store deler av Balsfjord og Malangen, og bygde sitt gods på Bentsjord. Godset var i 1860 skyldsatt til 275 skylddaler med 300 bruk i Tromsøysund, Balsfjord, Malangen og Hillesøy. 

Fra 1862 begynte den siste godseier, Hans Andreas Moursund, å selge unne bruk. 
Han døde 20. september 1880, og er begravd på Kirkevik kirkegård.
I og med at foredraget har stor lokalhistorisk verdi, ønsker Balsfjord historielag å bekjentgjøre dette for våre medlemmer og andre interesserte.

Elvestua ligger på Bakkeby, Mortenhals.



onsdag 21. februar 2018

Årsmøte 2018

Styret i Balsfjord historielag har glede av å innkalle til årsmøte på Mynten, Storsteinnes, 
torsdag 15. mars kl. 1900. 
Det blir årsmøtesaker, noe å bite i og kanskje en overraskelse eller to.

Velkommen til både nye og gamle medlemmer!

"Terje" har endelig fått tak. (C) Foto: LK Elvestad